Sakari Kouti Tolkun vihreä

Jouluaaton kunniavartio Mannerheimin haudalla

 • Kadetit jouluaaton kunniavartiossa Hietaniemen Sankariristillä
  Kadetit jouluaaton kunniavartiossa Hietaniemen Sankariristillä
 • Oma kunniavartiovuoromme. Kuvatekstinä ei ole, että "Iloiset veikot riehakkaissa tunnelmissa."
  Oma kunniavartiovuoromme. Kuvatekstinä ei ole, että "Iloiset veikot riehakkaissa tunnelmissa."
 • Kenraalit kunniavartiossa Mannerheimin hautapaadella
  Kenraalit kunniavartiossa Mannerheimin hautapaadella
 • Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kunniavartiossa
  Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kunniavartiossa
 • Hietaniemen hautausmaa jouluaattona
  Hietaniemen hautausmaa jouluaattona

Olin taas jouluaaton kunniavartiossa Mannerheimin hautapaadella Hietaniemessä. Keli oli aika rapsakka, mutta onneksi vuoroni oli vain puoli tuntia. Joillainhan se aikanaan kesti viisikin vuotta.

Hetkeä myöhemmin oli kenraalien vuoro. Tänä vuonna he olivat puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg, ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen, Suomen sotilasedustaja EU:ssa ja Natossa kontra-amiraali Juha Vauhkonen ja puolustusvoimien operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.

Kenraalien vartiovuoron aikana Ilkka Aunun johtama Suomen Mieskuoroliiton yhdistynyt mieskuoro esitti laulun Jouluyö, juhlayö sekä Finlandia-hymnin.

Hieno tilaisuus kaiken kaikkiaan ja hienot kuoroesitykset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tehtävä suoritettu onnistuneesti, Mannerheim ei päässyt nousemaan ylös haudastaan ja karkaamaan jouluyöhön?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yllättävä veto vihreältä. Oletkohan varmasti oikeassa puolueessa?

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Sitä sotaveteraani kummisetänikin on joskus ihmetellyt. Kuitenkin vihreiden kärkiteemoista mm. ilmastonmuutoksen hidastaminen ja koulutuksen kunnianpalautus sopivat itselleni mainiosti. Haluan muutenkin edistää kaikenlaista reiluutta, eikä siinä puolue ole esteenä ollut. Olen myös ajatellut, että lähes kaikilla puolueilla on tietty eturyhmä, jonka etuja ne ajavat, mutta vihreät ajavat "vain" tulevien sukupolvien etua.

Lisäksi, jos en vastaa ihan perinteistä mielikuvaa vihreästä, niin toivon pystyväni vihreiden sisällä tuomaan uudenlaista panostani asioiden sisältöön.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onhan sitä tuolla hietsun sankarihaudalla tullut seisottua. Tuona aikana jouluaaton ohjelma oli selkeä. Ensin yksikköni joulujuhla ja jouluateria. Jouluaterian jälkeen yksikön joulujuhla ja sen jälkeen sankarihaudalle kunniavartioon ja sen jälkeen kotiin, kymmenisen vuotta sama ohjelma. Siihen aikaväliin mahtui kaikenlaista säätä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kersantti-isäni parhaita sotakavereita oli kommunisti Simolin. Vihreäkin olisi varmasti kelvannut joukkoon, mutta niitä ei vielä silloin ollut keksitty.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Mannerheimin palvonta on aika luotaantyöntävä ja jotenkin korni ilmiö. Mannerheim, Hitlerin ystävä ja äärioikeistolainen tyranni, allekirjoitti henkilökohtaisesti teloituskäskyjä, mistä on saatu todisteitakin, ja oli muutenkin suomalaisen työväen lahtaajana työväen pahin vihollinen. Ei ollut myöskään erityisen suomalainen hahmo sillä ei juurikaan puhunut Suomea. Lisäksi Mannerheim oli suomalaisten veronmaksajien rahoilla loisiva vapaaherra joka jotenkin sekosi lopullisesti Suomen viimeisten sotien aikaan.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005426997.html

Mannerheim ei ansaitse muuta kuin unohduksen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suosittelen kaikille kommenttiasi, sillä siinä yhtyvät historiallinen tietämättömyys ja tyhmyys.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hehheh, Suomessa on muuten kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi. Mannerheimin äidinkieli oli ruotsi. Jos sinä et ruotsia osaa, se ei ole kenenkään muun kuin sinun vikasi. Jopa koulussa, mikäli sellaista satuit käymään, ruotsia opetettiin.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Pysytäänpas asiassa, kunnioituksen osoittaminen ei ole "palvontaa" Ja oma käytöksesi ja kielenkäyttösi on korneinta sorttia. Kyllä sinä itse olet ansainnut unohduksen tuhannesti useammin.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Tuskin Mannerheim mikään Hitlerin ystävä oli. Eiköhän hän pohjimmiltaan inhonnut Aatua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mannerheim ei todellakaan pitänyt Hitleristä ja suntautui vieroksuvasti Saksaan ylipäätäänkin. Lhinnä hän oli anglofiili.

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Jätin äsken yhden kommentin hyväksymättä, kun siinä oli toisen kommentoijan henkilöön liittyvää (negatiivista) arvausta. Muistattehan Uuden Suomen antamat kommentointiohjeet.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mannerheim oli myös Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja ja hänen johdollaan järjestö hoiteli kymmenien tuhansien ihmisten pakolaiskriisin. No, toisaalta hän myös oli tietoinen siitä, että osa heistä autettiin takaisin kotimaahansa aseiden, rahojen ja räjähteiden kanssa.

Viljo Asikainen

Mannerheimilla, jonka peitenimi maamme konspiratiivisissa 20-30-lukujen autoritaariseen hallintoon pyrkivissä piireissä oli "Andersson", oli yksi haave jolle koko hänen toimintansa oli alisteinen. Hän halusi marssia Pietariin, kukistaa bolsevikit ja jäädä historiaan miehenä joka palautti taas monarkian Venäjälle. Historiantutkimuksemme karttaa edelleenkin tämän Mannerheimin johtomotiivin ja jatkosotaan johdettuna menemisen välisen yhteyden tutkimista.

Mannerheimin haave marssista Pietariin karisi vasta loppuvuodesta 1941 kun Saksan hyökkäys hyytyi ja epäonnistui. Sen jälkeen Mannerheim käänsi takkinsa alkoi pyrkiä rauhaan ensimmäisenä ja pitkään ainoana tosiasiassa johtamastaan Suomen sisäpiirin sotakabinetista jonka oli haaveineen vain hieman aikaisemmin johdattanut sotaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ei ole Mannerheim minulle entiselle ammattisotilaallekkaan mikään idoli; monestakaan syystä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Hän halusi marssia Pietariin, kukistaa bolsevikit ja jäädä historiaan miehenä joka palautti taas monarkian Venäjälle."

Pekka Visurin kirjoittaman kirjan mukaan hän ei halunnut. Mannerheim ei suostunut saksalaisten pyyntöön hyökätä Leningradin puolustusasemia vastaan. Tässä tilanteessa Iso-britannian ja Yhdysvaltojen voimakkaat varoitukset hillitsivät myös. Sensijaan suomalaiskenraalit Airo ja Talvela arvioivat Leningradin valtaamisen mahdollisena ja tarkoituksenmukaisena. (Visuri 2017: 103 -104)

Toimituksen poiminnat