Sakari Kouti Tolkun vihreä

Kansalaisaloitteet roskiin?

  • Kansalaisaloitteet roskiin?

Nykyisellään jos eduskunta ei ehdi käsitellä kansalaisaloitetta valmiiksi asti vaaleihin mennessä, tuo kansalaisaloite joutuu vaalien yhteydessä roskiin. Tilanteen korjaamiseen riittää yhden virkkeen lisääminen perustuslakiin.

Suurin osa eduskunnan käsittelemistä asioista tulee ministeriöistä hallituksen esityksinä. Niiden kanssa on luontevaa, että käsittely katkeaa vaaleihin, koska vaalien jälkeen ovat uudet ministerit vallassa ja ministeriön/hallituksen on varsin helppo tarvittaessa uusia esityksensä.

Kansalaisaloite sen sijaan on prosessina varsin raskas ja uusimisen vaatiminen kohtuutonta.

Lisäksi kansalaisaloitteen tekijät ja allekirjoittajat ovat irrallaan eduskunnan vaalikausista ja vaihtuvista ministereistä. Tehdyn kansalaisaloitteen tulee siis olla yhtä pätevä vielä vaalien jälkeenkin kuin ennen vaaleja.

Niinpä teimme Petterin kanssa syksyllä kansalaisaloitteen tilanteen korjaamiseksi. Käy kannattamassa osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3304

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kansalaisaloitelaki on poistettava kokonaan pois sillä se voi johtaa suoraan edustuksellisen demokratian vastaisiin lakeihin ja ohi kansan vaaleilla valittujen kansanedustajien.
Ilmiönä tämä sopulipopulismi on käytännössä somemedian lietsoma jonkin asian hetkellinen trendi.

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Tarkoitatko, että jos esim. 2 % suomalaisista (100.000 per 4.500.000 äänestysikäistä) jotain kannattaa, niin kansanedustajat vastoin omaa kantaansa eivät tohtisi olla toista mieltä?

Vaikka prosentti on pieni, niin luku 100.000 tuntuu heistä isolta.

Toisaalta ainakaan diesel-veron poiston aloitteessa ei näytä, että sitä oltaisiin hyväksymässä. Ja muutenkin kautta aikain ilmeisesti vain 2-3 aloitetta on mennyt läpi. Avioliittolaki, kansanedustajien eläkkeet ja jos mukaan laskee kesäajasta luopumisen.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Seppo Simonen on oikeilla jäljillä. Kansalaisaloitteet ovat populismia pahimmillaan, ja joku 50 000 hörhöä voi löytyä helpostikin minkä tahansa asian taakse. Vähintäänkin pitäisi aloitteen eduskuntaan pääsyn raja tuplata.

Toimituksen poiminnat