Sakari Kouti Tolkun vihreä

Tulevat maakunnat syövät kunnat pois

Jos maakuntauudistus tulee voimaan, perustettaville maakunnille siirtyy tulevien 10-15 vuoden aikana valtaosa nykyisten kuntien tehtävistä. Tämän kehityksen myötä toteutuvat hiljalleen suurkunnat, ja nykyiset kunnat kuihtuvat pois.

Sotien jälkeen kuntien lukumäärä oli parikymmentä vuotta noin 550, kunnes maaltamuuton seurauksena se kymmenessä vuodessa laski noin 450:een. Tuossa määrässä pysyttiin tämän vuosituhannen alkuun, kunnes taas kymmenessä vuodessa määrä laski 320:een ja on nyt ainakin hetkeksi tasaantunut 311:een.

Viikko sitten Etelä-Karjalan liitto julkisti oman arvionsa Kaakkois- ja Itä-Suomen tulevasta väestökehityksestä. Skenaarioita heillä oli erilaisia, mutta työikäisten 15-64-vuotiaiden määrä voi laskea 20 vuodessa jopa 30 prosenttia. Aika näyttää, miten tulee käymään, mutta varmastikin väestö vähenee ja muutto kaupunkeihin sekä etelään jatkuu.

Kuntien tehtävien määrä on melkein viisinkertaistunut vuosina 1970-2012. Mainitun Etelä-Karjalan maakunnan väkimäärä on alle puolet Espoosta, ja maakunnan väestä yli puolet asuu Lappeenrannassa. Niinpä maakunnan kaikissa muissa kunnissa asuu yhteensä viidesosa Espoon väkimäärästä, ja alueen pienemmissä kunnissa on varmasti tekemistä, että saadaan kaikki kunnan velvoitteet hoidettua.

Etelä-Karjalassa Saimaan ammattikorkeakoulu on päättänyt siirtää Imatran toimintonsa syksyllä Lappeenrantaan. Työpaikat ja asutus näyttävät keskittyvän yhä enemmän Lappeenrantaan. Niinpä tuollaiseen tilanteeseen voisi oikein hyvin sopia se, että paikallishallinto hoidetaan valtaosin Etelä-Karjalan maakunnan tasolla. Toki samalla täytyy huolehtia, että palvelut säilyvät riittävän lähellä.

Etelä-Karjala on tässä vain esimerkki, eli vastaava pätee kaikkiin muihinkin maakuntiin Uuttamaata lukuunottamatta. Sen väkimäärä ja pääkaupunkiseutu ovat niin erilaisia, että toteutus täytyy miettiä erikseen.

Koko Suomen väkimäärä on puolet ulkomaisesta suurkaupungista, joten eri hallintoportaat kannattaa pitää riittävän kevyinä. Työikäisen väestön määrä vähenee nyt samaan aikaan, kun maakunnat kenties syntyvät ja lähtevät kehittymään. Tämä tarjoaa hyvän tilaisuuden rakentaa uusi paikallishallinto tulevia vuosikymmeniä varten.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sote ei valmistu. Maakuntia ja valinnanvapautta ei tule. Valinnavapautta ei tulisi, vaikka sote valmistuisikin tällä vaalikaudella. Ei maaseutualueilla ole koskaan voinut valita, kun ei ole mistä valitsee. Sote valmistesaan vain huonontaisi tilannetta entsestään. Onneksi se suunnitelma hajoaa.

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Nykyisessä hankkeessa on liikaa palikoita, kun on sote, maakunnat ja valinnanvapaus. Tulevan hallituksen kanssa asia jollain tavalla jatkuu. Silloin kannattaisi (Uuttamaata lukuunottamatta) vähintään perustaa ne maakunnat, joille aletaan siirtää kuntien tehtäviä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nythän meillä jo on puolenmaakunnan kaupunkeja, kuten vaikka Mikkeli ja Kuopio. Mitä olen sivusta seurannut, entiset kirkonkylät ovat aikalailla ankeutettuja, jos ei kovin paljon paremmalta näytä itsenäisissä kunnissakaan.
Että yksi vaihtoehtohan olisi, että maakuntapääkaupunki olisi ainoa kunta maakunnassaan. Toisaalta kun ei näytä olevan selvää, millainen sotesta tulee, niin voisihan siinä olla mahdollisuus siihenkin, että kuntien taakkaa kevennettäisiin, jolloin itsenäisyys säilyisi, mutta vähäisemmillä toiminnoilla. Tässä siis lähidemokratia toteutuisi paremmin.

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Joo, maakuntapääkaupungista ainoa "kunta" siihen maakuntaan ja sille hiljalleen valtaosan kuntien tehtävistä. Nykyisille kunnille jäisivät sitten ne tehtävät, joihin liittyy erityinen paikallisuus tai läheisyys.

Laitoin tuossa alussa "kunta" lainausmerkkeihin siksi, että voihan se maakunnan kokoinen yksikkö kuitenkin olla nimeltään maakunta, ja paikallistasolle jääviä tehtäviä hoitavat edelleen kunta-nimiset yksiköt.

Toimituksen poiminnat